Chuť- ústa
Chuť
Zmysel chuti je obmedzený na jazyk, podnebie a epiglotis, a je preto citlivý len k substanciám prijatým ústami. Väčšina chuťových pohárikov u mačiek i psov sú malé cirkulárne štruktúry spojené do fungiformných papíl na povrchu jazyka a i do viac ako šiestich veľkých šálkovitých (vallate) papíl na koreni jazyka. U psov väčšina chuťových pohárikov sú tie, ktoré odpovedajú na cukry, vnímajú ich sladkú chuť. Receptory odpovedajú na mnoho cukrov, vrátane mono- a disacharidov a na niektoré umelé sladidlá. Napriektomu najviac účinnou zlúčeninou pre tieto receptory sú aminokyseliny, z kotrých väčšina produkuje pozitívnu odpoveď identickú tej, ktorú vytvárajú cukry, a môžu byť preto zaradené do tzv. „sladkých aminokyselin“, práve preto že najviac používajú sladkú chuť. Keby nám "nefungovala" chuť tak by sme nevedeli čo jeme.