Sluch- ucho

17.11.2010 13:36

Sluch

Sluch je zmysel pre vnímanie zvuku.Zvukové vlny sú zachované špecializovanými mechanoreceptory. Sluch je vyvinutý najmä u živočíchov.

Podnetom pre sluch sú zvukové vlny = pozdĺžnej kmitanie molekúl vzduchu. Sluchom sme schopní rozoznať zvuky a tóny, ich intenzitu, výšku, sfarbenie, smer, odkiaľ prichádzajú. Človek počuje a rozlišuje tóny od kmitočtu 16Hz až 16000 - 20000Hz. Maximálna citlivosť sluchu je pre tóny okolo 1000 až 3000Hz. Vedci meria hlasitosť zvuku v decibeloch. Zvuky okolo 90 – 100 dB mohou sluch poškodit. Zvuky okolo 90 - 100 dB môžu sluch poškodiť.

Popis ucha: Ucho je ústrojenstvo sluchu a rovnováhy. Má tri časti: vonkajšie ucho, stredné a vnútorné ucho.

Vonkajšie ucho: Má za úlohu zachytiť zvukové vlny a doviesť ich k bubienku. Vonkajšie ucho tvorí ušnica, chrupkovitá štruktúra s množstvom záhybov, vystupujúci po oboch stranách hlavy, a vonkajší zvukovod (trubica dlhá asi 2,5 cm). Je vystlaný jemnou kožou s početnými mazovými žľazami. Proti strednému uchu je zvukovod uzatvorený bubienkom (pružná asi 0,1 mm hrubá a 1cm veľká blana).

Stredné ucho: Dutina v spánkovej kosti spojené Eustachovou trubicou, ktorá pokrýva aj tri kostičky-kladivko, nákovka a strmienok.  Kladivko je svojim držiakom naakumulované k bubienku, oblou hlavičkou je kĺbové spojenia s nákovkou a tá je napojená na strmienok, ktorý je zasadený do oválneho okienka skalnej kosti.  Medzi plochou bubienka (50-90mm2) a malou plôškou strmienka (3mm2), ktorú vypĺňa oválne okienko, je veľký nepomer. Kostičky tvorí systém pák, ktorý pohyby bubienka takto koncentruje na malú plochu a dosahuje tým až tridsaťnásobne zväčšenie sily kmitu.

Vnútorné ucho: je uložené v dutinách skalné kosti, ktoré sa súborne označujú ako kostený labyrint, skladajúci sa z troch polokruhovitých kanálikov, z predsiene a slimáka.  Do predsieňové časti vedú zo stredoušnej dutiny dve okienka: oválne, do ktorého je zasadený strmienok a okrúhle, uzavreté tenkú väzivovou blanou.